Рахівщина запрошує на фестиваль баношу

Различичные мероприятия на которых стоит побывать или посмотреть.
Відповісти
Аватар користувача
TATU
Администратор
Администратор
Повідомлень: 12131
З нами з: 20 листопада 2010, 15:51
Контактна інформація:

Рахівщина запрошує на фестиваль баношу

Повідомлення: # 16473Повідомлення TATU
13 квітня 2014, 21:07

Учасники "МастерШефf" стануть гостями фестивалю «Берлибаський банош», що пройде 11 травня в Костилівці Рахівського району Закарпаття. Кулінарні традиції, кухню гуцулів, колорит господинь, історії та легенди жителів гірського краю відчують ті, хто приїде у село Костилівка на «Берлибаський банош».
Зображення
У програмі фестивалю запалення полонинської ватри, конкурс на приготування кращого банушу, виставка народних умільців „Костилівка має таланти”, дегустація гуцульських страв і напоїв, виступи творчих колективів району, гуцульські конкурси та розваги. Усі гості фестивалю, окрім традиційної бринзи, вурди (овечого сиру), матимуть змогу скуштувати страви з ріпи (картоплі) із шкварками, мелайний пиріг, гурку, домашню ковбаску, кремзлики, вареники по-костилівськи, голубці, а також власноруч приготовані яфинівку, горіховку, грушівку, навіть «берлибашський коньяк» – міцний напій, настояний на різних гірських травах.

Один з рецептів гуцульського баношу

За гуцульськими традиціями банош як і бринзу споконвіку готують виключно чоловіки, бо вівчарство і все, що з ним зв’язано, — справа чоловіча. Як кажуть гуцули: той банош, що подають в ресторанах,кафе або барах, те, що готують вдома на плиті, називати баношем важко. Бо ж справжній банош готують на вогні, щоб димом пропах.

Ця страва – повсякденна гуцульська їжа і з ‘являється на гуцульському столі 2-3 рази на тиждень.

Вершки або сметана для приготування баноша повинні бути обов’язково триденні, проте, зберігати їх потрібно в комірці чи підвалі, щоб не прокисли. В холодильник ставити їх не можна, тому що вони зіпсуються. Помішувати потрібно лише в один бік і лише дерев'яним черпачком або ложкою. Від залізних не буде потрібного смаку. Розказують, що банош - національна страва гуцулів. Вона була приготовлена коли не було що їсти, а залишилася лише сметана, бо корови були у всіх, та трішки кукурудзяної муки… А спитаєте чому банош? Бо був ґазда Банош, і йому ґаздиня казала: їж, Банош, їж, Банош. І так от получилася страва банош.

Як потрібно готувати:

Сметану (для того щоб вийшов справжній гуцульський банош має бутиBANOSH_2 сметана з овечого молока), або свіжо зібрані вершки трохи розвести простою водою, вилити у чавунний горщик чи банячок і довести до кипіння. Кукурудзяне борошно засипати повільно, помішуючи, в те що вже є в горщику й готувати до загустіння (тістоподібної маси схожої на манну кашу). Зменшити вогонь на найменший, і розтирати дерев’яною ложкою, поки на поверхні не з’являться крапельки масла. Якщо ж ви вирішили варити його дійсно по справжньому і проміняли плитку на вогонь,тоді просто або заберіть горщик з полум’я і перенесіть на плитку з мінімальним вогнем,або прослідкуйте щоб полум’я було достатньо малим, або ж просто зніміть горщик і помішуйте банош в ще гарячій посудині. Готовий банош повинен відставати від стінок горщика. Окремо потрібно зварити замочені сушені гриби. Заздалегідь поки кукурудзяне борошно вариться, на пательні посмажити порізане на кубики чи скибочки копчене сало до утворення шкварочок. Бринзу потрібно дрібненько покришити. Коли каша готова, викласти її на тарілку, зверху бринзу, зверху шкварочки і гриби. Змішувати ні в якому разі не потрібно!

Їсти банош слід лише гарячим.

Все для караванинга и велосипедов   TATU-GROUP www.tatugroup.com.ua

Аватар користувача
Zhanka
Администратор
Администратор
Повідомлень: 2055
З нами з: 20 листопада 2010, 15:50

Re: Рахівщина запрошує на фестиваль баношу

Повідомлення: # 16476Повідомлення Zhanka
13 квітня 2014, 21:45

Надеюсь я побываю на этом празднике!!!!! ХОЧУ БАНОШУ!!!! хевиметал хевиметал
Зображення

Все для караванинга интернет магазин CARAVAN CAMPING SHOP UA http://westcamper.com.ua/shop/shop
веломагазин http://tatubike.com

Відповісти

Повернутись до “Фестивали концерты соревнования тусовки.”